Yogic Jewels

Satya Jewlery har noen av de fineste smykkene jeg vet om. Både smykkene, armbåndene og ikke minst øredobbene er helt nydelige. Skattene er håndlaget og gullforgylte med semi- edelstener som bla rosenkvarts, aquamarine og ametyst - stener som er kjent for sine helende krefter. Flere av smykkene har yogiske eller hinduistiske tegn som gir de en symbolsk mening, feks Hamsa- hånden som beskytter, Lotusblomsten- står for ny begynnelse og renhet, Ganesha- hinduistisk gud som symboliserer fjerning av hindringer. Og det som gjør smykkene spesielle er nettopp denne vakre symbolikken. Jeg føler de nesten kan tilegnes en kraft som kan minne om intensjonen som settes før en yogaklasse eller et ønske med et småmagisk og meningsfullt formål.

Det aller beste med Satya Jewlery er 1% av alle salg går til The Satya Foundation, en non-profit organisasjon som hjelper vanskeligstilte barn over hele verden. Til nå har de samlet inn over 1 million dollar, noe jeg selv har vært med å bidra med, så det holder, siden smykkeskrinet snart sprenges..... heldigvis kan jeg ha god samvittighet for det!

https://www.satyajewelry.com/

Foto: Anita Hamremoen og meg selv

Foto: Anita Hamremoen og meg selv

Interview with a Yogi

Pia Tjelta

- skuespiller, filmstjerne, sexsymbol, designer, 3 barnsmor, humorist og yogini

Hvorfor gjør du yoga?

For å forsøke å bli et litt bedre menneske og for å forsøke å ta vare på det fysiske på en bra måte. Les: få finere kropp.

Hva er det beste som har skjedd deg på matta?

Det må være de gangene når jeg har blitt helt ubevisst tid og sted, når 90 minutter kjennes som to.  Men første gang jeg klarte hodestående må nok være noe av det jeg var mest nøgd med. Det er sjukt lenge siden altså! 

Hva er det verste som har skjedd deg på matta?

Kan aldri gå så galt på matta at det ikke var verdt det.

Favoritt asana?

Sier noen noe annet enn savasana her?? 

Favoritt yogaretning og hvorfor?

Jeg er mest glad i flow, fordi da er jeg bokstavelig talt mest i flytsone. Pluss at det er ganske så suggererende å flowe i flokk. 

Yogi som inspirerer deg ?

Du såklart! Min all time high favorittinstruktør og hun som lærte meg alt, min egen guru: Pia Maria Kozlowski. 

Hva yogerer du i ?

Helst bandha tights fra Run and Relax, verdens diggeste yogatøy som jeg ikke kan leve uten. 

Yoga med eller uten musikk?

Med såklart! 

Favorittchant?

Har aldri fått helt dreisen på den chantinga. 

Smser du fremdeles i savasana?

Haha. Neeeeei. 

Hva er det første du gjør etter en yoga økt bortsett fra å fyre opp siggen ?

Ja, hva er det bortsett fra å fyre opp siggen? Sjekke insta? 

Har yoga lært deg noe?

Ja, yoga har nok lært meg å være der jeg er. Og å være fornøyd med det. Det har lært meg å ikke være fordømmende, hverken mot meg selv, min egen innsats eller andre. Den har lært meg å holde fokus og samtidig å beskytte meg. Den har lært meg å ikke presse hverken andre eller meg selv for langt, å se i nåde til andre, min egen fysiske form, mitt eget hode. Yoga er jo kjærleik. Til alt, og alle. Det er ikke alltid jeg klarer det, men jeg etterstreber det og yogaen minner meg på hvorfor jeg bør fortsette å etterstrebe det. 

Foto: Birgit Solhaug

Foto: Birgit Solhaug

Change of perception

 

Inversioner eller oppned stillinger er noe av det mest utfordrende fysisk sett i yogaen. De kan få oss til å komme ut av vanene våre og hjelpe oss med å oppfatte verden med litt nye øyne. Det er både skummelt og veldig gøy. Gøy for det minner om lek fra barndommen og man får en ufattelig deilig mestringsfølelse når man først tør å hengi seg. Skummelt for man er jo stort sett aldri opp ned og man må ut av komfortsonen og så er man gjerne livredd for å ramle . Før man er blitt vant med inversjoner kan den lettere paniske følelsen gi utslag særlig i de mest avanserte stillingene som håndstående-Ado mukha vrkshasana, underarmstående -Pincha mayurasana og hodestående -sirsasana .

Heldigvis det finnes enklere varianter også. Det sies at inversjoner er stillinger der hodet er lavere enn hjertet,  så Downward facing dog -Ado mukah svanasana og stående foroverbøy - Uttanasana regnes også som mer nøytrale oppned stillinger. Skulderstående - Salamba sarvangasana og selveste fredspris asana legs up the wall -Viparita karani er beroligende inversioner og hjelper mot søvnproblemer og roer ned. Grunnen til det er at nervesystemet stimuleres over i parasympatisk modus i motsetning til de førstnevnte som er energizing og aktivisererende.

Andre effekter av oppned stillinger er: styrke, energi, friskt oksygenrikt blod strømmer til hjertet, de har en forungende effekt bla pga økt sirkulasjon, rensende for lymfene, hjelper for økt fokus og konsentrasjon, bedrer balansen og styrker kjernemuskulatur.

Wow utrolig, her klarer faktisk fotografen å fange meg et lite øyeblikk før jeg deiser i bakken...

Wow utrolig, her klarer faktisk fotografen å fange meg et lite øyeblikk før jeg deiser i bakken...

Ved å regelmessig gjøre stillinger som utfordrer en selv blir man også mentalt sterkere. Du må deale med deg selv og at du møter deg selv i døra. Det er ingen vei utenom. Jeg gjør det hele tiden, merker at jeg er på vei inn i de etterhvert velkjente sporene mine. Heldigvis klarer yogaen ofte å hente meg ut av reaksjonsmønstrene, lede meg inn i en dypere forståelse av det som måtte være kilden til de. Veldig ofte er det egoet mitt, som jeg med tiden har innsett at er ikke så altfor lite.

Om du føler deg lav på energi , sur og trøtt er det bare å  finne en vegg, fjerne porselen og nær familie og slenge seg opp feks i håndstående for å få boosta litt ny kraft. Ofte virker det. Du blir hvertfall ikke surere.

Men bare så det er sagt så klarer jeg ikke enda etter 13 år med relativ fast yogapraksis holde en håndstående i mer en max 8 sek, det er jo forbaska irriterende. Kan det være egoet mitt som står i veien ...?

Skorpionen -Vrischikasana: Denne stillingen syns jeg faktisk er ganske lett iforhold til håndstående. Det må være odelskraften som kicker inn.

Skorpionen -Vrischikasana: Denne stillingen syns jeg faktisk er ganske lett iforhold til håndstående. Det må være odelskraften som kicker inn.

TEKNIKK :

Inversionsteknikk tips:

-Unngå hodestående og skulderstående dersom du har nakkeproblemer. Gjør heller Legs up the wall -Viparita Karani istedet for skulderstående og evnt håndstående istedet for hodestående.

-jobb med kjernemuskulatur : downward facing dog m leglift, planke, planke med kne mot mage/hake, vashistasana (sideplanke), båten (navasana).

-bruk en blokk mellom lårene og gjør solhilsen A flere ganger -styrker også kjernemuskulatur.

--bruk veggen før du tør gå ut i rommet å inversere.

- bruk mest vekt på innerhåndflatene og press fingertuppene ned i matta /gulvet og "styr" med de.

- bruk et belte på oversiden av albuene for å stabilisere skuldrene og unngå å bøye armene.

-kick opp sakte , forestill deg at du har verdens lengste bein og visualiser halebeinet opp imot taket.

-stå i håndstående med hendene et godt stykke fra veggen, med beina i 90 grader også mot en vegg.

-hopp opp i håndstående med bøyde knær (bunnyjump) mot en vegg.

-bestem deg for at dette er lett.

-pust.

                                                                

Pincha Mayurasana -Feathered Peacock pose med yogasuiten godt inn i .....  Foto: Anita Hamremoen

Pincha Mayurasana -Feathered Peacock pose med yogasuiten godt inn i .....

Foto: Anita Hamremoen

Balansert Letthet

Nytt år, nye intensjoner, ny blogg, samme asanas i ny flyt. Jeg er så klar for å ta deg med inn bak yogaens tilsynelatende duggfriske fasade. Jeg vil uhøytidlig og med et humoristisk blikk dele alt fra ulike asanas, musikk, mote - det jeg inspireres av.

Jeg vil prøve å overbevise deg at yoga kan tilføre og kanskje forandre deg, muligens til noe enda bedre. Yoga er for meg en kompleks meningsfull og vakker praksis fylt opp av motsetninger. Den gjør meg trygg, stødig og den utfordrer meg. Jeg vil vise deg at yoga kan gi en letthet i det som tynger. Det gir perspektiv når alt er rutine. Den løfter deg opp når du faller og jorder når du er for høyt. I løpet av mine 16 år på matta har jeg fått meltdowns, hylt ut av glede,  banna og steikt. Men til syvende og sist sitter jeg alltid igjen imponert over at transformasjonen skjedde nok en gang. Lettheten intraff igjen. Fra vrak til gudinnefølelse.

Her vil jeg gi deg litt av stemningen denne yogamagien gir meg,  men også  motsetningen: min svakhet for materialisme i form av klær, lamper, smykker, prosecco og sjokolade. Jeg blir fasinert av dans, himmelen, havet, strendene, science fiction, sommeren, nordlys, elektronika, avspenning, månen, magnoliatrær, universet og chanting. Døtrene mine Una & Amba, godhet, ekthet, ærlighet, selvironi og humor får hjertet mitt til å svulme. Det er dette jeg vil dele med deg her for inspirasjon og motivasjon til å nyte.

Prøver å se helt avslappa ut.......

Prøver å se helt avslappa ut.......

Dramatisk variant av Stolstillingen - Utkatasana

Dramatisk variant av Stolstillingen - Utkatasana

Foto: Anita Hamremoen

Foto: Anita Hamremoen