Change of perception

 

Inversioner eller oppned stillinger er noe av det mest utfordrende fysisk sett i yogaen. De kan få oss til å komme ut av vanene våre og hjelpe oss med å oppfatte verden med litt nye øyne. Det er både skummelt og veldig gøy. Gøy for det minner om lek fra barndommen og man får en ufattelig deilig mestringsfølelse når man først tør å hengi seg. Skummelt for man er jo stort sett aldri opp ned og man må ut av komfortsonen og så er man gjerne livredd for å ramle . Før man er blitt vant med inversjoner kan den lettere paniske følelsen gi utslag særlig i de mest avanserte stillingene som håndstående-Ado mukha vrkshasana, underarmstående -Pincha mayurasana og hodestående -sirsasana .

Heldigvis det finnes enklere varianter også. Det sies at inversjoner er stillinger der hodet er lavere enn hjertet,  så Downward facing dog -Ado mukah svanasana og stående foroverbøy - Uttanasana regnes også som mer nøytrale oppned stillinger. Skulderstående - Salamba sarvangasana og selveste fredspris asana legs up the wall -Viparita karani er beroligende inversioner og hjelper mot søvnproblemer og roer ned. Grunnen til det er at nervesystemet stimuleres over i parasympatisk modus i motsetning til de førstnevnte som er energizing og aktivisererende.

Andre effekter av oppned stillinger er: styrke, energi, friskt oksygenrikt blod strømmer til hjertet, de har en forungende effekt bla pga økt sirkulasjon, rensende for lymfene, hjelper for økt fokus og konsentrasjon, bedrer balansen og styrker kjernemuskulatur.

Wow utrolig, her klarer faktisk fotografen å fange meg et lite øyeblikk før jeg deiser i bakken...

Wow utrolig, her klarer faktisk fotografen å fange meg et lite øyeblikk før jeg deiser i bakken...

Ved å regelmessig gjøre stillinger som utfordrer en selv blir man også mentalt sterkere. Du må deale med deg selv og at du møter deg selv i døra. Det er ingen vei utenom. Jeg gjør det hele tiden, merker at jeg er på vei inn i de etterhvert velkjente sporene mine. Heldigvis klarer yogaen ofte å hente meg ut av reaksjonsmønstrene, lede meg inn i en dypere forståelse av det som måtte være kilden til de. Veldig ofte er det egoet mitt, som jeg med tiden har innsett at er ikke så altfor lite.

Om du føler deg lav på energi , sur og trøtt er det bare å  finne en vegg, fjerne porselen og nær familie og slenge seg opp feks i håndstående for å få boosta litt ny kraft. Ofte virker det. Du blir hvertfall ikke surere.

Men bare så det er sagt så klarer jeg ikke enda etter 13 år med relativ fast yogapraksis holde en håndstående i mer en max 8 sek, det er jo forbaska irriterende. Kan det være egoet mitt som står i veien ...?

Skorpionen -Vrischikasana: Denne stillingen syns jeg faktisk er ganske lett iforhold til håndstående. Det må være odelskraften som kicker inn.

Skorpionen -Vrischikasana: Denne stillingen syns jeg faktisk er ganske lett iforhold til håndstående. Det må være odelskraften som kicker inn.

TEKNIKK :

Inversionsteknikk tips:

-Unngå hodestående og skulderstående dersom du har nakkeproblemer. Gjør heller Legs up the wall -Viparita Karani istedet for skulderstående og evnt håndstående istedet for hodestående.

-jobb med kjernemuskulatur : downward facing dog m leglift, planke, planke med kne mot mage/hake, vashistasana (sideplanke), båten (navasana).

-bruk en blokk mellom lårene og gjør solhilsen A flere ganger -styrker også kjernemuskulatur.

--bruk veggen før du tør gå ut i rommet å inversere.

- bruk mest vekt på innerhåndflatene og press fingertuppene ned i matta /gulvet og "styr" med de.

- bruk et belte på oversiden av albuene for å stabilisere skuldrene og unngå å bøye armene.

-kick opp sakte , forestill deg at du har verdens lengste bein og visualiser halebeinet opp imot taket.

-stå i håndstående med hendene et godt stykke fra veggen, med beina i 90 grader også mot en vegg.

-hopp opp i håndstående med bøyde knær (bunnyjump) mot en vegg.

-bestem deg for at dette er lett.

-pust.

                                                                

Pincha Mayurasana -Feathered Peacock pose med yogasuiten godt inn i .....  Foto: Anita Hamremoen

Pincha Mayurasana -Feathered Peacock pose med yogasuiten godt inn i .....

Foto: Anita Hamremoen