Balansekunst

Vashistasana B- sideplanke B

Vashistasana B- sideplanke B

Når vi balanserer, setter vi kroppens tyngdekraftsenter på linje med jordens gravitasjonsfelt og vi må konstant fokusere på å opprettholde den, og det krever at man må bruke hele kroppen. Balanse ift den fysiske yogapraksisen innebærer først og fremst fokus og konsentrasjon. Å mestre disse stillingene er en måte å bringe oppmerksomheten til vektfordeling, korrekt posisjonering (alignment) samtidig som man bygger styrke og stabilitet. Dyp og rolig pust er selvsagt obligatorisk og man må forholde seg rolig, ta seg god tid. Du kan ikke stresse inn i stillingen og planlegge livet eller handlelisten akkurat da, gjør du det så er det lett å gå på trynet. Dhristi- å fokusere blikket på et punkt er også nøkkelen til balansekunsten itillegg til at kjernemusklaturen må aktiviseres. Fundamentet, basen må også være stødig. Pass på at du ikke står og vingler på en altfor tykk matte. Å stå rett på gulvet er ofte det enkleste om du føler deg i fysisk ubalanse. I noen perioder er balansen bedre enn andre, det  kan avhenge av emosjonelt stress, månefasene ol.

Utthita Hasta Padangustasana-Extended hand to big toe Pose

Utthita Hasta Padangustasana-Extended hand to big toe Pose

Mentale effekter av Balanse Stillinger:

Balanse stillinger er bra som en antistress faktor og for å redusere indre spenninger. De hjelper med å øke fokus, konsentrasjon og hukommelse. Og sist men ikke minst, det aller beste er at dette hjelper med å kunne kontrollere følelser i kritiske og stressende situasjoner. Likevekt gir sinnsro.

Vashistasana- Sideplanke

Vashistasana- Sideplanke

 

 Generelle Teknikk tips til balanse stillinger:

- Se på et stabilt punkt

-Ståbeinet/foten  eller arm/hånd må være stødig.

-Pust rolig.

-Aktiviser kjernemusklatur og muskulatur i beina.

-Tenk at det er lett.

-Behold roen.

Ada Mukah Vrikshasana- Håndstående

Ada Mukah Vrikshasana- Håndstående

Spesifikke tips til ulike balansestillinger:

Extended Hand-To-Big-Toe Pose/Utthita Hasta Padangustasana: Begynn i Tadasana/ Fjellstillingen sett venstre hånd i hofta og løft høyre kne , grip tak i høyrestoretå med høyre peke og langfinger. Strekk ut høyre kne og  løft høyre beinet. Hold hofter og skuldre parallelle. Press ståbeinet ned i gulvet. Har du balansen her sving så høyre beinet ut til siden mens du presser fot inn i hånd.  Se forbi høyre hånd. Hold ca 5 pust kom tilbake til senter, slipp håndgrep , bøy høyre kne og sett foten rolig ned i gulvet. Gjenta motsatt side.                                                                                                                                                                         Modifikasjon: Hold kneet bøyd hele tiden mens du holder i storetå. Når beinet skal ut til siden holder du hånden på det bøyde kneet og pointer tærne.

Sideplanke/Vashistasana: Begynn i Planke stillingen, legg vekt over i høyre arm og legg venstre bein oppå høyre og snu deg over på høyreside. Flex føttene som om du står på gulvet, aktiviser beina, skyv halebeinet litt nedover og bruk kjerneuskulatur aktivt. Stable hoftene rett over hverandre. Høyre hånd er ca under høyre skulder, skyv opp i fra hånda, strekk venstre arm rett opp, tenk en rett linje fra arm til arm og gjennom hele kroppen. Pass på at du ikke stikker rompa ut eller svaier i ryggen. Se opp  mot venstre hånd om du har balansen.Se ned om du opplever problemer med balansen eller nakken.                                   Modifikasjon: Sett  høyre underarm og albue  og/eller  høyre kne og legg på tvers på gulvet. Gjenta motsatt side.

Sideplanke med leglift/Vashistasana B: Gå inn i vanlig Sideplanke høyre side, løft forsiktig venstre bein og bøy kneet rett opp imot himmelen, grip storetå med venstre peke og langfinger. Begynn og strekk venstre bein oppover mens du aktivt bruker ståbein og kjernemuskulatur. Se ned mot gulv når du inntar stilling, deretter skift  blikket oppover om du har balansen. En  avansert men helt fantastisk stilling.                             Gjør kun denne om du behersker Vashistsana A.                                  

DancersPose- Natarajasana: Begynn også her i Tadasana. Løft høyre bein, bøy kneet slik at det peker nedover mot gulvet, tærne peker oppover mot rumpa. Løft venstre arm opp på skrått, bruk gjerne chin mudra- pekefinger og tommel møtes. Hold på inn eller utsiden av høyre fot med høyre hånd, begynn og skyv høyre fot bakover og  inn i hånden samtidig som du lener deg litt fremover.  Begynn og svai i rygg og hold hoftene og skuldrene relativt  paralelle. Løft bakre bein så høyt du kan uten at hoftene blir for skjeve. Skyv beinet inn i hånden slik at du åpner i skulderen. Gjenta andre siden.

Håndstående/Ado mukah Vrikshasana: Den ultimate balanse stillingen. Innta stillingen fra en kort Downward Dog. Hendene er ca skulderavstand fra hverandre, spre fingrene og press ned hendene spesielt området nedenfor tomlene og punktet på innside hånd mellom tommel og pekefinger. La blikket være litt foran hendene. Armene og må være muskelaktiverte og sterke, skuldrene stabile. Løft et strakt bein opp imot himmelen og rolig spark opp med et og et bein. Kjernen er er aktivert også her. Hovedpoenget her er å ta det rolig og ikke å svaie i ryggen. Skyv halebeinet litt nedover og tenk at du har verdens lengste bein og skyv ribbeina innover. Dette gjøres selvsagt  mot en vegg til man føler seg klar til å gjøre det uten. Pust, ikke få panikk, du kommer ikke til å dø.

 Om du lar tankene fly mister du lettere balansen,så man blir nødt og være  tilstede i øyeblikket, som en slags mindfullness praksis. Balanse mellom kropp, pust og sinn.

Equilibrium brings equanimity.

Runandrelax.com

Natarajasana- Dancers Pose  Foto:   Anita Hamremoen       Klær:  Run & Relax   Hår:  Øyvind Darling                                               

Natarajasana- Dancers Pose

Foto: Anita Hamremoen   

Klær: Run & Relax

Hår: Øyvind Darling